• Informatii publice
  • Manual de prim ajutor
Publicat in data de 22.02.2024

BINE ATI VENIT PE PAGINA NOASTRA!


Serviciul de Ambulanţă Judeţean Maramureş este o institutie publica cu personalitate juridica, care presteaza un serviciu public de importanta strategica, aflat în coordonarea departamentului de specialitate din Ministerul Sănătaţii care asigura un flux continuu în asistenta medicala de urgenta prespitaliceasca.

ZIUA NAȚIONALĂ A AMBULANȚEI DIN ROMÂNIA


Prin Legea nr. 22/09.03.2015 se instituie ziua de 28 iulie ca Ziua Naţională a Ambulanţei din România.
Ziua de 28 iulie nu este aleasă întâmplător, deoarece prima salvare din România a apărut în 28 iulie 1906, la iniţiativa privată a Profesorului Nicolae Minovici sub deviza, ,Totdeauna şi tuturor, gata pentru ajutor”. Echipajul era format din vizitiu şi sergenţi de oraş instruiţi de dr. Minovici. Salvarea a început să funcţioneze de la 1 august 1907. În acest mod România a devenit al treilea stat din Europa cu Serviciu de Ambulanţă, după Olanda şi Austria. În 1931 Profesorul Nicolae Minovici teoretizează pentru prima oară în lume, ,Împingerea actului medical calificat la locul accidentului”. Salvarea este naţionalizată în 1948. În 1995 Staţia de Salvare a Municipiului Bucureşti şi Staţiile de Salvare din întreaga ţară dobândesc personalitate juridică devenind Servicii Judeţene de  Ambulanţă. Din 1995 şi până în prezent Serviciile Publice de Ambulanţă din România s-au dezvoltat continuu din punct de vedere al dotarii cu autosanitare şi aparatură medicală, cât şi din punct de vedere al creşterii numărului de personal medical calificat în urgenţa medicală în prespital.
Azi la 115 ani, Serviciul de Ambulanţă Judeţean Maramureş înseamnă profesionalism, performanţă şi dăruire în folosul oamenilor.
Doresc să vă mulțumesc în mod special că existati. Simt asta din momentul cand am venit la Ambulanță. Aveti tot respectul şi admiratia mea pentru faptul ca atunci cand datoria de a-i ajuta pe cei în suferință o cere, lasati fara ezitare familie și prieteni, indiferent daca este sarbatoare sau vreun eveniment. Voi, medicii, asistenţii medicali, ambulanţierii, dispecerii - operatori de urgenţă şi voluntarii din cadrul serviciului nostru de urgenţă acţionati cu promptitudine şi profesionalism la toate solicitările, indiferent de situație, acordând ajutor medical cu dăruire şi empatie pentru oamenii  în suferinţă, în orice condiţii de vreme, ore de zi sau de noapte, pentru pacienţi aflaţi în situaţii dramatice diverse, indiferent de starea socială, economică, familială, vârstă şi atitudinea pacienţilor.
Fiecare caz are povestea lui şi fiecare caz lasă o urmă. Se spune că urgentiştii întîi execută şi pe urmă gândesc. Ei  trebuie să ştie foarte bine ce trebuie să facă. Trebuie să facă totul ca pacientul să respire sau să înceapă să-i bată inima din nou. Este o provocare esenţială să duci un pacient în viaţă la spital şi să-l vezi pe urmă, că se plimbă, să te întâlneşti cu el prin parc, sau undeva pe stradă, să îți mulțumească pentru că isageataai redat viața, să vezi că tu ai putut face ceva pentru el, ştiind că putea să moară într-un minut, două sau cinci minute este o satisfacţie care nu poate fi explicată.
Nu este uşor să salvezi vieţi!
Şi asta o ştiu cel mai bine echipajele medicale, care luptă mereu cu timpul. Profesia voastră nu este deloc uşoară, pentru că oamenii îşi pun vieţile în mâinile voastre, cu speranţa că le veti reda sănătatea. Nu este bucurie mai mare, decât să vezi recunoştinţa şi lacrimile de mulţumire din ochii unui pacient.
Succesul fiecăruia dintre noi depinde în mare măsură de fiecare în parte.
A fi om înseamnă a fi responsabil, înseamnă a fi mândru de o victorie!
Responsabilitatea este preţul măreţiei. Dacă îţi doreşti să ai succes, trebuie să începi să te gândeşti la tine însuţi ca la o persoană de succes.

Cheia succesului se află în TINE şi depinde numai de atitudinea TA!
Eu am ales întotdeauna această latură a lui POT şi transmit acest lucru şi colegilor mei.
Întotdeauna există cel puţin o soluţie pentru rezolvarea problemelor apărute.

La zi aniversară a Ambulanţei din Romania, salut cu drgoste, respect şi recunostinţă întregul colectiv al Serviciilor de Ambulanță (cel operativ şi în egală măsură, cel administrtiv, care asigură bunul mers al activităţii noastre), ne urăm multă sănătate şi rezistenţă fizică şi psihică, fără de care lucrul în urgenţă este practic imposibil.
,,Totdeauna şi tuturor, gata pentru ajutor!”

Vă doresc mult succes!
Putere de muncă şi multă sănătate! Cu preţuire şi respect,

“LA MULȚI ANI”

Manager general
Dr. Jur. Ligia MicleApel 112 este o aplicaţie gratuită pentru telefoanele mobile cu sisteme Android şi iOS, capabilă să genereze infomaţia de localizare ale telefonului mobil (GPS) şi să transmită poziţia geografică a telefonului...mai multe detalii


MESAJ - CONCURS INTERNATIONAL DE MEDICINA DE URGENTA - UCRAINA 2019 - mai multe detalii

Echipaj de la Serviciul de Ambulanță Județean Maramureș la Raliul Medical Transcarpatic 2019 - mai multe detalii

Potrivit prevederilor Legii nr. 160/2008, apelarea abuzivă a numărului unic pentru apeluri de urgenţă, alertarea falsă a agenţiilor specializate de intervenţie "112" constituie contravenţii care se sancţionează cu amendă de la 500 la 1.000 lei.

Serviciul de Ambulanţă Judeţean Maramureş a luat fiinta la data de 1 iunie 1995, prin Dispozitia nr. 127 din 26.05.1995 a Directiei Sanitare Maramures, care a fost emisa avand la baza prevederile H.G. nr. 176 din 1995.

Serviciul de Ambulanţă Judeţean Maramureş dispune de Statia centrala Baia Mare şi de un numar de şase substatii amplasate în orasele: Sighetu-Marmatiei, Viseu de Sus, Borsa, Targu Lapus, Seini, Somcuta-Mare, Arinis şi Poienile de sub Munte.

Finanţarea Serviciilor de Transport Sanitar de Urgenţă


Începând cu data de 01.03.2013 finanţarea serviciilor asigurate de Serviciul de Ambulanta Judeţean Maramureş se asigură de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Sănătăţii. Criteriile de alocare a fondurilor se aprobă prin ordin al Ministrului Sănătăţii.Daca nu vizualizati fisierele PDF atunci click aici pentru Download Adobe Reader


Echipa de profesionisti

Activitatea SAJ Maramureş se desfasoara cu echipaje de urgenta pe nivele de competenta conform Ordinului 1092/2006 în flux continuu, realizand un indice de utilizare de 100% si un indice de rulaj de 80%. Trusele medicale sunt dotate cu medicamente si materiale sanitare conform nivelului de competenta ale fiecarui echipaj. Totodata SAJ efecueaza transfer interclinic al pacientului critic cu functii vitale instabile, care pot avea complicatii ireversibile, conform Ordinului 1092/2006.

Numarul de urgenta 112

"Accesul la numarul de urgenta 112 si in general la serviciile telefonice de urgenta reprezinta o cerinta importanta pentru cetatenii europeni. Numarul unic de apel 112 este un prim exemplu al modului in care reglementarile europene din domeniul telecomunicatiilor au avut un impact direct asupra fiecarui cetatean european. Este important ca cetatenii sa aiba incredere in serviciile oferite la apelarea 112."
(Comisia Europeana)